onsdag 7 maj 2014

Dopklänning på god väg

Sedan en vecka tillbaka har jag ägnat kvällarna åt att försöka färdigställa dopklänningen och nu börjar den äntligen bli färdig. Jag trodde för ett ögonblick (eller rättare sagt vid flera ögonblick) att jag skulle ge upp på vägen men skam den som ger sig! Oj vad svårt det är att börja sy i stumma tyger samt "fintyger" efter att i princip enbart ha sytt i jersey de senaste åren. Jag är glad över att jag gav mig på detta projekt framförallt för att jag nu har lärt mig massor. Några tips jag ger mig själv efter denna långa resa är bland annat följande:

- Underskatta inte ett noggrannt grundarbete (iallafall när man syr i stumma tyger..)
- Använd rätt nål och rätt tråd! (köpte en Gûterman polyestertråd inför syendet av dopklänningen)
- Sy alltid ett provalster när du ger dig in i mer avancerade projekt, man lär sig mer än man tror på vägen!
- Mellanlägg är ett underskattat material från min sida. Detta var ett måste när jag använde sköra ärvda tyger. Risken är även mindre att klänningen nu blir skrynklig.
- En fin insida är helt enkelt pricken över i:et. Lägg gärna extra tid på att även insidan är vacker.(speciellt med en dopklänning som kanske även kommer att gå vidare till nästa generation och risken är att någon till slut synar denna noga)
- Och slutligen...; Våga ge dig på ditt drömprojekt. Gör om gör rätt, slit ut ditt hår, svär och kasta med saker (gärna tygbitar) men ge aldrig upp. Det är dessa kluriga, jobbiga och avancerade plagg som får oss att utvecklas och komma ett steg längre!

Ps. nu ska jag bara få tag på fina små genomskinliga tryckknappar som jag ska fästa på baksidan och därefter är jag helt färdig och kan därmed visa upp dopklänningen för er.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar